Σάββατο 18 Μαΐου 2024

ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ ΜΕ ΤΗΝ Α΄ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤ΄ΤΑΞΗ

 








Η Α΄ΤΑΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤ΄ΤΑΞΗ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ
















Πάσχα: άλλη μία αγαπημένη παιδική γιορτή, εφόσον συνδυάζεται με δώρα και λαμπάδες, με το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών, με το ψήσιμο του αρνιού.

Remaining Time-0:00

Fullscreen

Mute

Το Πάσχα όμως δεν είναι μόνο γιορτή. Έχει και έναν τεράστιο συμβολισμό πίσω του, όχι μόνο τον θρησκευτικό αλλά το μήνυμα της ίδιας της ζωής.  Δεν μας αφήνει με βαριά καρδιά, αλλά αντίθετα το μήνυμα της Ανάστασης και της αγάπης προς τον συνάνθρωπο ευφραίνει τις καρδιές μας…

Το βασικό μήνυμα είναι ότι χρειάζεται να είμαστε ο ένας δίπλα στον άλλον με τη καρδιά μας, με την αγάπη μας…

Η Ανάσταση του Λαζάρου…

Οι γιορτές του Πάσχα παιδιά ξεκινούν με την Ανάσταση του Λαζάρου, του φίλου του Ιησού.

Ο Λάζαρος ήταν φίλος του Χριστού και οι αδελφές του ήταν η Μάρθα και η Μαρία. Λίγες μέρες πριν τα Πάθη του Ιησού ο φίλος του ο Λάζαρος αρρώστησε βαριά και  και οι αδελφές του ενημέρωσαν τον Ιησού που βρίσκονταν τότε στη Γαλιλαία, να τον επισκεφθεί. Ο Ιησούς όμως μέχρι να φτάσει στη  Βηθανία στο  μέρος όπου ήταν ο Λάζαρος άρρωστος, ο Λάζαρος, ο φίλος του είχε ήθη πεθάνει και ζήτησε να δει τον τάφο του.

Όταν έφθασε στον τάφο, δάκρυσε και διέταξε να τον ανοίξουν. Τότε ύψωσε τα μάτια του στον ουρανό, ευχαρίστησε τον Θεό και Πατέρα και με μεγάλη φωνή είπε: “Λάζαρε, βγες έξω”. Αμέσως βγήκε έξω τυλιγμένος με τα σάβανα μπροστά στα έκπληκτα μάτια του κόσμου  που παρακολουθούσε και ο Ιησούς ζήτησε να του λύσουν τα σάβανα και να πάει σπίτι του…Η Ανάσταση του Λαζάρου συμβολίζει  τη Νίκη του Χριστού απέναντι στο θάνατο.

 

Λαζαράκια…

Ανάμεσα στα πολλά έθιμα για το Πάσχα που έχει τούτος ο τόπος, είναι και τα Λαζαράκια!

Κάθε χρόνο, παραμονή του Λαζάρου, οι νοικοκυρές έπλαθαν μικρά κουλουράκια και τους έδιναν το σχήμα ενός ανθρώπου με χέρια σταυρωμένα στην κοιλιά, να θυμίζει τον Λάζαρο με το σάβανο του.

Έπειτα τα παιδιά,κυρίως τα κορίτσια,έπαιρναν μικρά καλαθάκια στολισμένα με λουλούδια και ένα σταυρό και πήγαιναν στα σπίτια για τα κάλαντα του Λαζάρου. Εκεί οι νοικοκυρές κερνούσαν τα παιδιά αυγά και “λαζαράκια”.

 

Τα παιδιά ζύμωσαν τα δικά τους “λαζαράκια'' ακολουθώντας τηνπαρακάτω συνταγή:https://akispetretzikis.com/recipe/3219/lazarakia

”Πλάθω λαζαράκια με τα δυο χεράκια

ο φούρνος θα τα ψήσει και Πάσχα θα μυρίσει”




ΠΗΓΕΣ:

https://www.ygeiamou.gr/%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%AF/22217/pos-exigoume-sta-mikra-pedia-to-pascha/

https://blogs.sch.gr/24nipnikaias/2020/04/10/i-anastasi-toy-lazaroy/

 

 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου