Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023

ΗΜΕΡΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ

 

      Η 26η Σεπτεμβρίου είναι ημέρα αφιερωμένη στον εορτασμό των γλωσσών και καθιερώθηκε με απόφαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (Council of Europe), στις 6 Δεκεμβρίου 2001.

       Κάθε τέτοια ημέρα ενώνουν τη φωνή τους το Συμβούλιο της Ευρώπης (Council of Europe), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Σύγχρονων Γλωσσών (European Center for Modern Languages) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (European Commission), με σχολεία, Πανεπιστήμια, γλωσσικά ινστιτούτα, εκπαιδευτικούς, μαθητές, φοιτητές και απλούς πολίτες απ’ όλη την Ευρώπη και τον κόσμο για να εορτάσουν τον γλωσσικό πλούτο της Ευρώπης και του πλανήτη, με ποικίλες εκδηλώσεις.

       Οι γλώσσες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που οφείλουμε να διαφυλάξουμε, να καλλιεργήσουμε και να αναδείξουμε. Χρησιμεύουν ως γέφυρες επικοινωνίας με άλλους πολιτισμούς, προάγοντας την αμοιβαία κατανόηση, την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή και διευκολύνουν την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες.

     Το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού συμμετέχει ενεργά στο έργο του Συμβουλίου της Ευρώπης (Council of Europe) και ειδικότερα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Σύγχρονων Γλωσσών (European Center for Modern Languages – ECML), Οργανισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο οποίος προωθεί την ποιοτική διδασκαλία και εκμάθηση των γλωσσών για όλους τους μαθητές, αδιακρίτως.

     Έτσι κι εμείς φέτος γιορτάσαμε στο σχολείο μας αυτή τη μέρα  πραγματοποιώντας διάφορες δράσεις μέσα στα τμήματα. Οι εκπαιδευτικοί της αγγλικής γλώσσας Παπαδοπούλου Δήμητρα και Πετρίδου Γαλήνη και της γερμανικής γλώσσας Τερζίδου Εμμανουέλα,  αφού μίλησαν πρώτα για τον πλούτο των γλωσσών και το πόσο πολύτιμο είναι το να γνωρίζει κάποιος πολλές γλώσσες προχώρησαν  σε δραστηριότητες:


      Στο Γ2 ακούσαμε τη λέξη «γεια σου» σε διάφορες γλώσσες και προσπαθήσαμε να τις επαναλάβουμε. Κάποιες λέξεις μας φάνηκαν οικίες, κάποιες μας φάνηκαν αστείες . . . Διασκεδάσαμε ! Έπειτα, παίξαμε όλοι μαζί ένα παιχνίδι με κάρτες στο οποίο τα παιδιά ένωσαν τα κομμάτια από κάποιες σημαίες χωρών.

       Στο Δ2 αποφασίσαμε να γίνουμε μικροί ερευνητές. Ρωτήσαμε τα παιδιά του τμήματός μας ποιες γλώσσες μιλάνε. Καταγράψαμε την ελληνική, την αγγλική, τη γαλλική, τη ρωσική και τη βουλγάρικη. Στη συνέχεια χωριστήκαμε σε ομάδες και φτιάξαμε αφίσες οι οποίες παρουσιάζουν όλες τις γλώσσες που υπάρχουν στο μαθησιακό μας περιβάλλον.

      Τα παιδιά ψήφισαν την καλύτερη αφίσα, την οποία στείλαμε σε διαγωνισμό που διοργανώνει το European Centre of Modern Languages (https://edl.ecml.at/Home/tabid/1455/language/el-GR/Default.aspx)


             Στη Στ΄τάξη τα παιδιά συζήτησαν για την ποικιλομορφία των γλωσσών. Έτσι προέκυψε να γράψουμε σε διάφορες γλώσσες χαιρετισμούς και απλές φράσεις σε πράσινα φυλλαράκια δέντρου.  Με αυτά τα φυλλαράκια στολίσαμε με τα παιδιά το "Δέντρο των Γλωσσών ". 






Επίσης παίξαμε ένα challenge με τους αριθμούς 1-10 σε τρεις γλώσσες σε 1 λεπτό, γλώσσες  όχι μόνο ευρωπαϊκές αλλά και γλώσσες που μιλιούνται από μαθητές στην τάξη. Τέλος παίξαμε το παιχνίδι Where am I? και προσπαθήσαμε να μαντέψουμε από εικόνες και πινακίδες σε ποια χώρα βρισκόμαστε.


 Γράψαμε επίσης επιλεκτικά 16 χώρες της Ευρώπης και ποια γλώσσα μιλάει η καθεμία. 

Τελος τα παιδιά ζωγράφισαν 8 σημαίες διάφορων χωρών. 

 ΚΑΙ ΕΝΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΕΘΙΜΟ....

Ένα γερμανικό έθιμο που κρατάει πολλά χρόνια είναι αυτό της Schultüte. Όλα τα παιδιά της πρώτης δημοτικού πηγαίνουν την πρώτη μέρα με ένα μεγάλο χωνί στο σχολείο, το οποίο είναι γεμάτο με λιχουδιές και σχολικά. Έτσι το σχολείο ξεκινάει στη Γερμανία με μια γλυκιά κίνηση που την απαθανατίζουν με μια αναμνηστική φωτογραφία. Για αυτό το λόγο ξεκινήσαμε το μάθημα των Γερμανικών με ένα έθιμο που αρέσει στα παιδιά και τους βοηθάει να κατανοήσουν καλύτερα τον πολιτισμό της χώρας.