Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2017

Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, 2 Φεβρουαρίου

Κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων που σηματοδοτεί την ημερομηνία υιοθέτησης της Σύμβασης Ραμσάρ για την προστασία τους, η οποία υπογράφηκε το 1971 στην ομώνυμη πόλη του Ιράν στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας. Σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινωνίας για την σημασία και την αξία των Υγροτόπων.

Το θέμα για το 2017 είναι η Σημασία των Υγροτόπων στη Μείωση του Κινδύνου Φυσικών Καταστροφών. Αυτό το θέμα έχει επιλεγεί για να τονίσει τον ζωτικό ρόλο που παίζουν οι υγιείς υγρότοποι στη μείωση των επιπτώσεων ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως οι πλημμύρες και οι ξηρασίες.

Υγρότοπος θεωρείται κάθε τόπος που καλύπτεται μόνιμα ή εποχικά από ρηχά νερά ή που δεν καλύπτεται ποτέ από νερά, αλλά έχει υγρό υπόστρωμα (έδαφος, άμμο, χαλίκια κ.α.) για μεγάλο διάστημα του έτους. Οι κατηγορίες που κατατάσσονται οι υγρότοποι στην Ελλάδα είναι: δέλτα και εκβολές ποταμών, έλη, λίμνες, λιμνοθάλασσες και τεχνητές λίμνες, πηγές, αλυκές, παρόχθιες περιοχές, ποτάμια και ταμιευτήρες νερού.

Οι περιοχές αυτές είναι μόνιμα ή προσωρινά κατακλυζόμενες από νερό το οποίο είναι στάσιμο ή τρεχούμενο, γλυκό, υφάλμυρο ή αλμυρό και περιλαμβάνουν επίσης εκείνες τις εκτάσεις που καλύπτονται από θαλασσινό νερό το βάθος του οποίου δεν υπερβαίνει τα έξι μέτρα.

Οι υγρότοποι διαδραματίζουν ανεκτίμητο ρόλο στην ευημερία και την υγεία μας, αποτελούν πηγή πόσιμου νερού, προστατεύουν από τις πλημμύρες, συμβάλλουν στην εξασφάλιση της διατροφικής ασφάλειας και βοηθούν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Επιπλέον, συμβάλλουν στην καταπολέμηση της ανεργίας και της φτώχειας. Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που προσφέρουν αποτελούν μέρος της ζωής δισεκατομμυρίων ανθρώπων μέσω της αλιείας, της γεωργίας, της καλλιέργειας ρυζιού, του τουρισμού, των υδάτινων μεταφορών και πολλών άλλων δραστηριοτήτων.

Μπορείτε κι εσείς να συμμετάσχετε στην διάδοση της προστασίας των υγροτόπων με τους εξής τρόπους:

  • Επισκεφτείτε έναν κοντινό σας υγρότοπο για αναψυχή.
  • Διοργανώστε τον καθαρισμό ενός υγροτόπου Στο σύνδεσμο http://www.helmepa.gr/pdf/hj-wwd2015-guide.pdf θα βρείτε ένα χρήσιμο οδηγό με πλούσιες πληροφορίες και στοιχεία για τους υγροτόπους της Ελλάδας.
  • Ενημερώστε συγγενείς, φίλους και γνωστούς για την αξία των υγροτόπων στην ζωή μας.
  • Αν είστε 18-25 χρονών μπορείτε να λάβετε μέρος στον διαγωνισμό φωτογραφίας που διοργανώνεται από 2 Φεβρουαρίου έως 2 Μαρτίου. Για περισσότερες πληροφορίες ανοίξτε το κάτωθι link:

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου