Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Το ParaMana Puppet Theatre παίζει, στο σχολείο μας, την παράσταση «Θησέας, ο βασιλιάς της Αθήνας», για την Γ΄τάξη

Στις 30 Νοεμβρίου, το ParaMana Puppet Theatre παρουσίασε στο σχολείο μας, στην Γ' τάξη, την εντυπωσιακή παράσταση «Θησέας, ο βασιλιάς της Αθήνας» με μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διήγηση και χρησιμοποιώντας τις πρωτότυπες τεχνικές του ParaMana Puppet Theatre και του Σύγχρονου Θεάτρου Σκιών με φιγούρες «σμιλεμένες» σε βινύλιο (δίσκους πικάπ). Τα παιδιά μαγεμένα και χαμένα στο φως και στη σκιά καθώς και παραδομένα στην υπέροχη φωνή της Αναστασίας Παράβα, παρακολουθούσαν την παράσταση σχεδόν άφωνα.

Ακολουθεί βίντεο με τη θεατρική παράσταση.
Η παράσταση «Θησέας, ο βασιλιάς της Αθήνας» δημιουργήθηκε για τους μικρούς φίλους του ParaMana Puppet Theatre και διηγείται τα πιο εντυπωσιακά κατορθώματα του Θησέα αναδεικνύοντας έναν από τους πιο σημαντικούς ήρωες της ελληνικής μυθολογίας.

Το πρώτο μέρος αναφέρεται στις φοβερές περιπέτειες του νεαρού Θησέα που κατάφερε να απαλλάξει την Αθήνα από τους τρομερούς ληστές που λυμαίνονταν τις γύρω περιοχές, ενώ το δεύτερο μέρος περιγράφει τη γεμάτη αυτοθυσία αποστολή του από την Αθήνα στην Κρήτη προκειμένου να αντιμετωπίσει το Μινώταυρο με μόνη βοήθεια τον μίτο της αγαπημένης του Αριάδνης.

Οι γλαφυρές περιπέτειες του ήρωα δίνουν το υπόβαθρο για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διήγηση. Σπάζοντας τους κλασσικούς κώδικες θέλησαν να αποδώσουν έναν ιδιαίτερο αφηγηματικό χαρακτήρα στην ιστορία διαλέγοντας τον τρόπο που τα έλεγαν οι παλαιοί, όπως τα λένε και τα παιδιά.

Χρησιμοποιώντας τις πρωτότυπες τεχνικές του ParaMana Puppet Theatre και του Σύγχρονου Θεάτρου Σκιών εκμεταλλεύτηκαν την ίδια την σχολική τάξη ως γιγάντια οθόνη. Οι σκιές άλλες φορές τεράστιες και άλλες φορές μικρότερες μεταφέρονται πάνω από τα κεφάλια των θεατών, άλλοτε δίπλα τους και μετά πάλι μπροστά τους διατηρώντας με αυτόν τον τρόπο το ενδιαφέρον των παιδιών αμείωτο.

Η αναπαράσταση όλων των επεισοδίων πραγματοποιείται με έμμεση αναφορά στις παραστάσεις των αρχαίων αγγείων και στις ζωοφόρους αρχαίων ναών όπου φιλοτεχνήθηκαν για πρώτη φορά οι περιπέτειες του Θησέα και που τώρα σχεδιάζονται και αναπαράγονται πάνω σε σύγχρονα υλικά όπως το βινύλιο.

Στο τέλος την παράστασης πραγματοποιήθηκε μια περιήγηση στα παρασκήνια όπου αποκαλύπτουν στα παιδιά τα μυστικά και τις τεχνοτροπίες τους αλλά και συζητούν μαζί τους για την Αρχαία Αθήνα, ανοίγουν έναν μεγάλο χάρτη και ερευνούν όλα τα μέρη από τα οποία πέρασε κάποτε ο Θησέας, συζητούν για τα τοπωνύμια της κάθε περιοχής και την σημασία που είχαν εκείνα τα χρόνια, τονίζοντας πάντα την διαχρονική τους αξία ακόμα και σήμερα.

Το Κουκλοθέατρο ParaMana ιδρύθηκε το 2006 με σκοπό να παντρέψει το παραδοσιακό κουκλοθέατρο με νέες και καινοτόμες τεχνικές.
Το κουκλοθέατρο ParaMana δημιουργεί παραστάσεις για ενήλικες και για παιδικό κοινό, στα σχολεία και σε θεατρικούς χώρους και μέχρι σήμερα έχει δημιουργήσει τέσσερις παραστάσεις, ενώ στο εργαστήριο προετοιμάζεται η παράσταση σύγχρονου θεάτρου σκιών και μικροσκοπικού κινηματογράφου Hikaru η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί στο κοινό μέσα στα τέλη του 2015. Κάθε μία από αυτές τις δουλειές χαρακτηρίζεται από την διαφορετικότητα και την πρωτοτυπία των τεχνικών της Bunraku, των Human Size Puppets, τρισδιάστατο θέατρο σκιών και αντικειμένων και του μικροσκοπικού κινηματογράφου.
Πατήστε εδώ για να δείτε φωτογραφικό υλικό από την παράσταση.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου