Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Η Γ΄ τάξη επισκέπτεται τον καστανεώνα «Γλυκομαγεία», στο όρος Πάικο (Κιλκίς)

Ένας καστανεώνας κι ένα βουνό μπορούν να προσφέρουν πλήθος βιωματικών εμπειριών στα παιδιά, γι΄αυτό οι δασκάλες της Γ΄ τάξης (Ματίνα Τεκίδου, Ντίνα Χάρμπα, Ευαγγελία Γκουγκαρά) ετοίμασαν ένα σχέδιο εργασίας (project) για τα κάστανα που περιλάμβανε δραστηριότητες πριν την επίσκεψη και μετά. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο βουνό και την υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος από τον κ. Δανιηλίδη.

Στις 3 Νοεμβρίου, λοιπόν, μια ηλιόλουστη μέρα, που το βουνό ήταν ντυμένο με τα πιο λαμπερά χρώματα του, πλούσιες χρυσαφί και καφέ-κίτρινες αποχρώσεις, η Γ΄ τάξη επισκέφτηκε τον καστανεώνα της «Γλυκομαγείας», όπου η Μάγια Κετικίδου και ο Δάνος Δανιηλίδης στο γαλήνιο και καταπράσινο όρος Πάικο, προσέφεραν ένα βιωματικό πρόγραμμα που συνδυάζει την ψυχαγωγία με τη γνώση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Κύριες δράσεις του προγράμματος:
1) Πρώτη στάση στο χώρο δασικής αναψυχής του Προφήτη Ηλία, με το ομώνυμο ξωκλήσι, την παιδική χαρά, τους ξύλινους πάγκους, τις βρύσες και τις τουαλέτες, σε απόσταση μόλις 80 μέτρων από τον καστανεώνα. Χαιρόμαστε τη θέα προς την πεδιάδα και τα παιδιά γευματίζουν το σπιτικό φαγητό. Αποτελεί μια πολύ όμορφη εμπειρία.
2) Στη συνέχεια, με άμεσο και εύληπτο τρόπο (διάλογο, ερωταπαντήσεις), δίνονται στα παιδιά μια σειρά πληροφοριών για τη χλωρίδα και πανίδα του βουνού, για το ίδιο το καστανόδασος και το κάστανο (συγκομιδή, μεταποίηση, μαγειρική, γιορτή κάστανου κ.ά.).
3) Πραγματοποιείται περίπατος μέσα στο δάσος, παρατηρώντας τους κατοίκους του, δηλαδή τη χλωρίδα και την πανίδα του.
4) Βλέπουν και αγγίζουν απομεινάρια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (ερείπια του Γαλλικού στρατοπέδου), ακριβώς δίπλα από τον καστανεώνα.
5) Γεμίζουν με ενέργεια αγκαλιάζοντας την υπεραιωνόβια καστανιά του καστανεώνα, ηλικίας τουλάχιστον 300 χρόνων, ξαπλώνοντας ή παίζοντας με τα φύλλα ή μαζεύοντας κάστανα.
6) Πραγματοποιείται γευσιγνωσία σπιτικών προϊόντων (μαρμελάδων και γλυκών κουταλιού με βάση τα κάστανα του καστανεώνα), που ετοιμάζονται με πολύ μεράκι και χωρίς καθόλου συντηρητικά .
7) Μαζεύουν κάστανα, ως ανάμνηση της επίσκεψής τους, για να τα απολαύσουν στο σπίτι.

Πατήστε εδώ για να δείτε τις δραστηριότητες που έγιναν πριν την επίσκεψη.
Πατήστε εδώ για να δείτε τις δραστηριότητες που έγιναν μετά την επίσκεψη.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από την εκπαιδευτική επίσκεψη. 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου