Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

«Ο ήχος πρόδωσε τον Αριστοφάνη- Μια θεατρική παράσταση με… άδοξο τέλος»

Οι τάξεις του σχολείου μας, από την πρώτη έως την Πέμπτη, είχαν προγραμματίσει την παρακολούθηση της κωμωδίας του Αριστοφάνη, «ΟΡΝΙΘΕΣ», από τη θεατρική ομάδα, Έξοδος Αιγαίου, σε σκηνοθεσία του ακαδημαϊκού Νίκου Παροίκιου.
Η παράσταση περιοδεύει τα τελευταία δύο χρόνια σε όλη την Ελλάδα κερδίζοντας πολύ καλές κριτικές. Λαμβάνοντας αυτά υπόψιν, η διεύθυνση και οι δάσκαλοι του σχολείου, σκέφτηκαν να μην στερήσουν από τους μαθητές την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το αρχαίο θέατρο.
Πατήστε εδώ για να δείτε βίντεο με φωτογραφικό υλικό από την παράσταση.
Η μέρα ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Ο καιρός, που το προηγούμενο απόγευμα μας είχε τρομάξει, ήταν σύμμαχός μας. Ο χώρος του θεάτρου μέσα στη φύση ήταν μαγικός. Τα σκηνικά, μας έβαλαν κατευθείαν στην υπόθεση του έργου. Το ίδιο τα κουστούμια και η μουσική.
Οι μαθητές που τις προηγούμενες μέρες είχαν διαβάσει και συζητήσει το έργο με τους δασκάλους τους περίμεναν με αγωνία την έναρξη της παράστασης.
Ξεκινώντας λοιπόν η παράσταση διαπιστώσαμε ότι ο ήχος δεν ήταν καλός. Τα παιδιά κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια για ν΄ ακούσουν. Κάναμε υπομονή πιστεύοντας ότι το πρόβλημα ήταν παροδικό και θα λυνόταν, κάτι που δυστυχώς δεν έγινε.
Το αποτέλεσμα ήταν να φύγουμε πριν το τέλος της παράστασης.
Τέλος, κι επειδή θέλουμε πάντα να κρατάμε μόνο τα θετικά, αξίζει να σημειωθεί πως οι ηθοποιοί υπερέβαλλαν εαυτό για να ευχαριστήσουν τα παιδιά τα οποία μπορεί να μην ευχαριστήθηκαν ακουστικά αλλά γοητεύτηκαν από τα κουστούμια, χειροκρότησαν τις προσπάθειες των ηθοποιών και απόλαυσαν, έστω και λίγο, τη σκιά του δάσους.
Επίσης πρέπει να αναφερθεί πως το σχολείο μας μετέφερε και στο θέατρο την οικολογική του συνείδηση αφού δεν άφησε πίσω του το παραμικρό σκουπίδι, μιας και μοιράστηκαν σακούλες σε όλες τις τάξεις (αλλά και σε άλλα σχολεία που παρακολουθούσαν) δίνοντας και πάλι το σωστό παράδειγμα.
Ο σκηνοθέτης και παραγωγός του θεατρικού θέλοντας να μη δυσαρεστηθούν τα παιδιά και ανγνωρίζοντας το τεχνικό λάθος επέστρεψε το εισιτήριο (5 ευρώ).

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η υπόθεση του έργου είναι πολύ απλή:
Δύο αθηναίοι πολίτες, ο Πισθέταιρος και ο Ευελπίδης, που έχουν κουραστεί από τη ζωή στην πόλη φεύγουν από την Αθήνα και αναζητούν πάνω στα βουνά ένα ήσυχο μέρος για να ζήσουν. Συναντάνε τα πουλιά και προσπαθούν να τα πείσουν να τους δεχτούν κοντά τους και να χτίσουν μαζί μία νέα πόλη μεταξύ ουρανού και γης. Τα πουλιά στην αρχή δεν θέλουν αλλά τελικά δέχονται.
Έτσι αρχίζει το κτίσιμο της πόλης των πουλιών, της Νεφελοκοκκυγίας.
Πολύ γρήγορα όμως καταφθάνουν εκεί, διάφοροι καταφερτζήδες και απατεώνες, ζητώντας και αυτοί μερίδιο από την καινούργια πόλη των πουλιών. Τα πουλιά και ο Πισθέταιρος όμως τους διώχνουν σαν ανεπιθύμητους. Όμως και οι θεοί του Ολύμπου είναι θυμωμένοι με την καινούρια πολιτεία που τους έχει στερήσει την δόξα και τις τιμές που είχανε από τους ανθρώπους. Έτσι στέλνουν τον Ποσειδώνα και τον Ηρακλή για να συζητήσουν το θέμα ώστε να βρεθεί μία λύση. Τελικά γίνεται συμφωνία και το έργο τελειώνει με τραγούδια - χορούς και με το γάμο του Πισθέταιρου με την Βασιλεία, την ωραία κοπέλα που φυλάει το αστροπελέκι του Δία.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου