Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

ΠΡΟΣΟΧΗ Ψείρες!!

Αγαπητοί γονείς,

Δε θέλουμε να σας τρομάξουμε, αλλά να σας βοηθήσουμε να αντιμετωπίσετε το σύνηθες πρόβλημα των ψειρών που δυστυχώς για μια ακόμα χρονιά εντοπίστηκαν στα κεφαλάκια κάποιον μαθητών μας. Παρακαλώ πολύ διαβάστε τις συμβουλές και πράξτε τα δέοντα...



Φθειρίαση ονομάζεται η προσβολή του τριχωτού της κεφαλής από μια συγκεκριμένη κατηγορία φθειρών που προσκολλώνται μόνο στις τρίχες του κεφαλιού, λόγω της εξειδικευμένης μορφολογίας τους. Δηλαδή, οι ψείρες του κεφαλιού είναι εντοπισμένες μονάχα στο τριχωτό και όχι σε άλλα σημεία του σώματος (στο υπόλοιπο σώμα διακρίνουμε μια διαφορετική κατηγορία ψειρών, τις φθείρες του σώματος καθώς και αυτές του εφηβαίου).

Τα έντομα αυτά προσβάλλουν συνήθως παιδιά και σπάνια βρέφη, ενώ τρέφονται με ανθρώπινο αίμα. Γεννούν αυγά τα οποία επωάζουν σε θερμοκρασία περίπου 32 βαθμών κελσίου για 8-12 μέρες και γι’αυτό και βρίσκονται σε επαφή με το δέρμα, ενώ είναι δύσκολη η διάκρισή τους με γυμνό μάτι, αφού το χρώμα τους μοιάζει με το χρώμα του δέρματος. Τα αυγά των φθειρών που εντοπίζονται στην κεφαλή ενός προσβεβλημένου ατόμου μπορεί να είναι εκατοντάδες, σε αντίθεση με τις ζωντανές ψείρες οι οποίες ανά πάσα στιγμή δεν είναι ποτέ περισσότερες από 12.

Η παρουσία των φθειρών έχει τις περισσότερες φορές σαν αποτέλεσμα την αλλεργική αντίδραση με συμπτώματα ερεθισμού, καθώς επίσης και κοκκινίλες, κνησμό αλλά και λεπίδωση. Αυτό που είναι αναγκαίο να επισημανθεί είναι το γεγονός ότι τα κορίτσια παρουσιάζονται περισσότερο επιρρεπή στην προσβολή των φθειρών σε σχέση με τα αγόρια αν και δεν φαίνεται να συσχετίζεται η επιμόλυνση του τριχωτού με την καθαριότητά αυτού ή το μήκος των μαλλιών.

ΠΡΟΛΗΨΗ
Αν και υπάρχει ασάφεια σχετικά με τα δεδομένα που έλκουν τις ψείρες πάνω σε συγκεκριμένους τύπους τριχών, μπορείτε να προλάβετε «το κακό» έχοντας υπόψιν τα εξής:

Η μετάδοση των φθειρών πραγματοποιείται μέσω επαφής ενός μολυσμένου κεφαλιού με ένα υγιές γι’ αυτό και θα πρέπει να κρατάτε τα παιδιά σας μακριά από άτομα που έχουν ήδη μολυνθεί, ενώ καλό θα είναι να χρησιμοποιείτε μόνο δικά σας καπέλα, χτένες, κορδέλες για τα μαλλιά, φουλάρια, πετσέτες, μαξιλάρια και κλινοσκεπάσματα διότι εικάζεται ότι αποτελούν εστίες πιθανής επιμόλυνσης αν προηγουμένως έχουν χρησιμοποιηθεί από άτομα που είναι φορείς ψειρών.

Εξετάστε τα παιδιά σας για την πιθανή μόλυνσή τους χρησιμοποιώντας ένα ειδικό χτενάκι με το οποίο θα χτενίσετε τα μαλλιά από τη ρίζα προς τις άκρες. Για να διευκολύνετε τη διέλευση της χτένας μεταξύ των τριχών χωρίς να προκαλείτε πόνο και «σπάσιμο» της τρίχας, μπορείτε προηγουμένως να εφαρμόσετε στα στεγνά μαλλιά ένα κοινό μαλακτικό (conditioner) ενώ θα πρέπει το χτένισμα να γίνεται τμηματικά σε όλο το τριχωτό. Χωρίστε δηλαδή σε τμήματα τα μαλλιά και χτενίστε το κάθε τμήμα τουλάχιστον 5 φορές. Κάθε φορά σκουπίστε με ένα χαρτομάντηλο το μαλακτικό που απομακρύνεται με την χτένα. Τέλος, ξεπλύνετε όλο το κεφάλι με ζεστό νερό.

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι οι ψείρες παρουσιάζουν ιδιαίτερα μειωμένη αντοχή στην αύξηση ή τη μείωση της θερμοκρασίας του τριχωτού, γι’ αυτό ευεργετική μπορεί να αποβεί η συχνή χρήση ζεστού αέρα στα μαλλιά με το πιστολάκι μετά το λούσιμο.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά σκευάσματα που απευθύνονται στην αντιμετώπιση των φθειρών. Τα περισσότερα από αυτά περιέχουν γνωστές για την αντιφθειρική τους δράση φαρμακευτικές ουσίες όπως είναι το μαλάθειο, το βενζοϊκό βενζύλιο, οι πυρεθρίνες , το καρβαρύλιο και το λινδάνιο. Κάποια από αυτά έχουν δυνητικά καρκινογόνο δράση, ενώ άλλα προέρχονται από φυτά (όπως π.χ. από χρυσάνθεμα). Ωστόσο δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την ανάπτυξη ανοχής των φθειρών σε πολλά από τα φάρμακα αυτά. Δηλαδή, αλόγιστη χρήση των σκευασμάτων αυτών καθιστά τις ψείρες ανθεκτικές απέναντί τους.

Χρησιμοποιείστε ένα σκεύασμα κατά των φθειρών όχι προληπτικά, αλλά μόνο αν είστε βέβαιοι ότι υπάρχει επιμόλυνση, δηλαδή ενεργός πάθηση. Για να την διαπιστώσετε ακολουθήστε τον εξής κανόνα: Αυγά που βρίσκονται κολλημένα στην τρίχα και σε απόσταση πάνω από 1,5 εκατοστό έχουν ήδη εκκολαφθεί και μάλλον προέρχονται από παλαιότερη επιμόλυνση.

Σε περίπτωση που παρατηρηθούν ζωντανές ψείρες ή αυγά που εκκολάπτονται, χρησιμοποιείστε κάποιο αντιφθειρικό σκεύασμα, αφού διαβάσετε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης. Αν χρειαστεί να επαναλάβετε τη θεραπεία, θα πρέπει να μεσολαβήσει ένα διάστημα 7 ημερών προτού εφαρμόσετε ξανά το φάρμακο.

Θυμηθείτε ότι θα πρέπει επίσης να φροντίσετε να πλύνετε τα ρούχα και τα κλινοσκεπάσματα σε υψηλές θερμοκρασίες (60 βαθμοι κελσίου) αφού προηγουμένως τα έχετε διατηρήσει έγκλειστα σε πλαστικές σακούλες για περίπου 3 βδομάδες, μια και ο κύκλος ζωής των φθειρών είναι 30 μέρες.

Προσοχή! Μην κάνετε θεραπεία σε παιδιά μικρότερα των 2 ετών.

ΤIP: Απομακρύνετε τις κόνιδες με ειδικό χτενάκι ή χρησιμοποιώντας ένα κομμάτι βαμβάκι βουτηγμένο σε ξύδι. Επαναλάβετε τη διαδικασία αυτή κάθε 2 μέρες περίπου.

Τέλος, απολυμάνετε τις βούρτσες και τις χτένες σας αφήνοντάς τις μέσα σε οινόπνευμα για περίπου μία ώρα.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου