Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

10 συμβουλές για μαμάδες με «πρωτάκια»

Η πρώτη μέρα στο δημοτικό είναι μία δύσκολη μέρα για το παιδί, όσο και για τους γονείς, που πρέπει να τη διαχειριστούν χωρίς, ουσιαστικά, να είναι παρόντες. Οι αλλαγές για τα μικρά μας είναι μεγάλες και, συχνά, λυγίζουν υπό το βάρος ενός άγχους που μια μέρα θα τους φαίνεται ανούσιο, αλλά εκείνη τη μέρα μπορεί να γίνει συντριπτικό. Αν έχετε πρωτάκια, το κλειδί είναι να είστε ψύχραιμες και να έχετε αφιερώσει λίγο χρόνο στη προετοιμασία του παιδιού για το ταξίδι που μόλις ξεκινά. 

1. Προετοιμάστε ψυχολογικά το παιδί

Ενα από όσα φοβίζουν το παιδί πριν την πρώτη μέρα στο καινούργιο του σχολείο, είναι και η ραγδαία αλλαγή περιβάλλοντος που θα πρέπει ν’ αντιμετωπίσει. Νέο κτίριο, νέοι δάσκαλοι, νέοι συμμαθητές και νέες προσδοκίες είναι υπερβολικά πολλά για να τα διαχειριστεί ένα παιδί απροετοίμαστο. Μιλήστε του για τη δική σας πρώτη μέρα, θυμηθείτε τους φόβους σας και πώς αυτοί διαλύθηκαν μόλις προσαρμοστήκατε και δώστε του να καταλάβει ότι το σχολείο θα είναι πλέον κάτι σαν δεύτερο σπίτι του, που θα του δώσει ένα σωρό γνώσεις κι εμπειρίες, αλλά και τους καλύτερούς του φίλους.

2. Κάντε τα σχολικά ψώνια γιορτή

Είναι πολύ σημαντικό για ένα παιδί, την πρώτη του μέρα στο νέο σχολικό περιβάλλον, να νιώθει όσο γίνεται πιο άνετα με τον εαυτό του. Αφιερώστε μια μέρα στα σχολικά ψώνια, αφήνοντας το πρωτάκι σας να διαλέξει εκείνο όλα τα αξεσουάρ του, ακόμη κι αν περιλαμβάνουν κάποια που σας φαίνονται άχρηστα. Οργανώστε τη μέρα σα να είναι εκδρομή, πηγαίνετε για φαγητό στο αγαπημένο του φαστ-φουντ και πάρτε του το αγαπημένο του παγωτό. Αν έχετε φίλη που έχει κι εκείνη πρωτάκι, κάντε το μαζί για πιο γιορτινό αποτέλεσμα.

3. Διαβάστε μαζί του βιβλία για την πρώτη μέρα στο σχολείο

Οι καλύτεροι συγγραφείς παιδικών βιβλίων έχουν αφιερώσει πολλή σκέψη και πολλές σελίδες σ’ αυτήν την ξεχωριστή μέρα για να βοηθήσουν γονείς και παιδιά να προσαρμοστούν όσο γίνεται πιο ομαλά στις μεταβαλλόμενες συνθήκες. Φροντίστε να έχετε μερικά από αυτά στο σπίτι και με την πολύτιμη βοήθειά τους βάλτε το καμάρι σας στο κλίμα της σχολικής ζωής και μιλήστε του με λόγια απλά για την επικείμενη νέα εμπειρία του. 

4. Ξεναγήστε το παιδί στο νέο του περιβάλλον

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των υπεύθυνων για την αισθητική τους, τα σχολεία με τα κάγκελα και τα τσιμέντα τους δεν είναι και από τα κτίρια που… σου ανοίγουν την ψυχή. Αν έχετε τη δυνατότητα, κάντε μία επίσκεψη με το μικρό σας στο σχολείο που θα πάει και βοηθήστε το να εξοικειωθεί με τους χώρους, εξομαλύνοντας το σοκ της πρώτης μέρας. Αν δεν μπορείτε να μπείτε μέσα, ένα πέρασμα απ’ έξω μπορεί να αποδειχθεί το ίδιο χρήσιμο.

5. Φτιάξτε μία γωνιά για διάβασμα στο σπίτι

Ένα από τα πράγματα με τα οποία θα πρέπει να εξοικειωθεί σύντομα το πρωτάκι σας τώρα που ξεκινά την εκπαίδευσή του, είναι και το καθημερινό διάβασμα για το σχολείο. Για να το βοηθήσετε, φτιάξτε στο δωμάτιό του ένα χώρο για τα μαθήματά του, ένα γραφειάκι, δηλαδή, στο οποίο θα έχει όλα τα σχολικά βιβλία και αναλώσιμα. Τις πρώτες μέρες, καθίστε μαζί του και βοηθήστε το να βρει τους ρυθμούς του, χωρίς να το πιέζετε, επιβραβεύοντάς το όποτε τελειώνει τα μαθήματά του.

6. Βάλτε το παιδί σε σχολικό πρόγραμμα πριν ξεκινήσει το σχολείο

Είτε δουλεύετε είτε όχι, αναλόγως και το που βρίσκεται το σχολείο του παιδιού, η εφαρμογή του νέου καθημερινού προγράμματος μπορεί ν’ αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολη. Με όποιο τρόπο και αν το έχετε διαμορφώσει με βάση παράγοντες όπως η δουλειά σας, το σχολικό, το πρωινό σας κλπ φροντίστε να το εφαρμόσετε για λίγο καιρό πριν το ξεκίνημα του σχολείου, έτσι ώστε να εξοικειώσετε το παιδί και να δείτε που «τσινάει» για να παρέμβετε διορθωτικά. Σε κάθε περίπτωση, αφήστε χρόνο μεταξύ ξυπνήματος και αναχώρησης για ένα καλό πρωινό, μία επίσκεψη στην τουαλέτα και ό,τι άλλο θεωρείτε απαραίτητο.

7. Να είστε εκεί όταν μπει και όταν βγει

Η πρώτη μέρα στο σχολείο μπορεί να μην είναι το ίδιο αγχωτική για όλα τα παιδιά, το άγχος τους, όμως, μπορεί να εξομαλύνει σημαντικά μόνο η παρουσία του γονιού. Προσπαθήστε να είστε παρούσα στο σχολείο μέχρι το παιδί σας να μπει μέσα για το πρώτο του μάθημα, αλλά και όταν σχολάσει και τρέξει έξω με τα άλλα παιδάκια. Η εικόνα των παιδιών που πέφτουν στην αγκαλιά των μαμάδων τους μπορεί να δυσκολέψει την προσαρμογή του, αν δεν είστε κι εσείς εκεί να το υποδεχτείτε στην αγκαλιά σας.

8. Δώστε στο παιδί να έχει κάτι μαζί που να σας θυμίζει

Οι ώρες του σχολείου μπορεί να είναι ακόμη λίγες, αλλά στο μικρούλι σας ίσως και να φανούν αιώνας, ειδικά αν νιώθει άβολα μακριά απ’ το γνώριμο οικογενειακό περιβάλλον ή το χαρωπό, μη ανταγωνιστικό περιβάλλον του νηπιαγωγείου. Αφήστε το να πάρει μαζί του κάτι απ’ το σπίτι που αγαπά πολύ ή δώστε του εσείς κάτι που να του θυμίζει ότι είστε δίπλα του. Είναι σίγουρα καθυσηχαστικό να ξέρει ανά πάσα στιγμή ότι δεν είναι μόνο του στην καινούργια περιπέτεια της ζωής του.

9. Πείτε του παιδιού να μη φοβάται το δάσκαλο ή τη δασκάλα

Μιας και δεν είστε πια τριγύρω του να το προσέχετε και να ανταποκρίνεστε σε κάθε ανάγκη του, καλό είναι να αναγνωρίσετε ότι ο δάσκαλος και η δασκάλα είναι οι πολύτιμοι σύμμαχοί σας στον αγώνα σας να διαμορφώσετε έναν κοινωνικό, λειτουργικό και εύστροφο άνθρωπο. Φροντίστε, λοιπόν, να μάθετε στο παιδί ότι οι δάσκαλοί του είναι εκεί για να το προσέχουν και να το νουθετούν και όχι για ν’ αποτελούν εχθρό και φόβητρο. Παράλληλα, χτίστε ένα κλίμα συνεργασίας μαζί τους, ενημερώνοντάς τους για τυχόν ιδιαιτερότητες του μικρού σας και ζητώντας τους να σας ενημερώνουν με τη σειρά τους για οτιδήποτε απαιτεί την προσοχή και την παρέμβασή σας.

10. Παρακολουθήστε από κοντά την πρόοδό του

Ακόμη και όταν η πρώτη μέρα περάσει, η πρώτη εβδομάδα θα φέρει νέες δυσκολίες και ο πρώτος μήνας, επίσης. Μην επαναπαυτείτε επειδή το παιδί σας ανταποκρίθηκε καλά στο ξεκίνημα γιατί δεν ξέρετε τι μπορεί να εκτροχιάσει την προσαρμογή του. Μιλάτε μαζί του για όσα βιώνει στο σχολείο, διατηρείστε συνεχή επαφή με τους δασκάλους του, αλλά και με τις άλλες μαμάδες που έχουν παιδιά στο ίδιο σχολείο για να έχετε μια πιο σφαιρική εικόνα της εμπειρίας του παιδιού σας. Ό,τι και αν συμβεί, θα μπορέσετε, έτσι, να το αντιμετωπίσετε εγκαίρως ή, ακόμη, και να το προλάβετε πριν κλιμακωθεί σε κάτι πιο σοβαρό.

πηγή:  www.mama365.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου