Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Γονικός έλεγχος: Πώς να προστατεύσετε το παιδί στο ίντερνετ

Τι είναι ο Γονικός έλεγχος

Ο Γονικός έλεγχος (Parental Control) είναι ένα πολύτιμο πρόγραμμα στον υπολογιστή, το οποίο δίνει στους γονείς την δυνατότητα να περιορίζουν την πλοήγηση του παιδιού στο ίντερνετ, προστατεύοντάς το -όσο είναι δυνατόν- από ιστοσελίδες κακόβουλου περιεχομένου.
Οι δυνατότητες των προγραμμάτων γονικού ελέγχου ποικίλλουν. Δεν αφορούν μόνο την πλοήγηση στο internet, αλλά μπορούν να προσφέρουν, ανάλογα με το προϊόν, και μία μεγάλη γκάμα από δυνατότητες περιορισμού και ελέγχου του παιδιού, όπως:

Περιορισμό:
- των σελίδων στις οποίες έχει πρόσβαση
- του χρόνου που μπορεί να χρησιμοποιήσει τον υπολογιστή
- των παιχνιδιών τα οποία μπορεί να παίξει
- των εγκατεστημένων προγραμμάτων τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει
- των επαφών από τις οποίες δέχεται mails
Έλεγχο - ενημερώσεις:
- έλεγχος των ιστοσελίδων τις οποίες επισκέπτεται
- ειδοποίηση για προσπάθεια πρόσβασης σε απαγορευμένη σελίδα
- έλεγχος των επαφών με τις οποίες συνομιλεί στα social networks (Facebook, Twitter, Instagram κ.λπ.)
- ενημέρωση για χρήση απαγορευμένων λέξεων στα social networks (για παράδειγμα: αυτοκτονία, αλκοόλ, ναρκωτικά, σεξ, κ.λπ.)

Τι πρέπει να κάνετε στον υπολογιστή

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε, πριν εγκαταστήσετε ένα πρόγραμμα Γονικού ελέγχου, είναι να προστατεύσετε τον λογαριασμό σας με κωδικό, δημιουργώντας ξεχωριστούς λογαριασμούς στα παιδιά με περιορισμένα δικαιώματα (standard account για Windows και managed user για MAC) ώστε να μην μπορούν να επέμβουν στις ρυθμίσεις και να μην μπορούν να εγκαταστήσουν νέα προγράμματα χωρίς την έγκρισή σας.

Αναλυτικές οδηγίες για το πώς θα δημιουργήσετε ξεχωριστούς λογαριασμούς για κάθε μέλος της οικογένειας θα βρείτε:
• Για τα Windows Vista εδώ.
• Για τα Windows 7 εδώ.
• Για Mac OS X Mountain Lion εδώ.
• Για Mac OS X Mavericks εδώ.
• Για Mac OS X Yosemite εδώ.

Αν οι παραπάνω δυνατότητες που προσφέρουν τα Windows και τα Mac δεν σας αρκούν, υπάρχουν δωρεάν ολοκληρωμένες πλατφόρμες Γονικού ελέγχου με πολύ περισσότερες δυνατότητες ασφαλείας.
Εξαιρετικές δωρεάν πλατφόρμες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα sxoleio.eu  (κάντε κλικ στη "Λήψη" για να τις κατεβάσετε):
Το κάτι «παραπάνω» που προσφέρουν οι πλατφόρμες αυτές είναι δεκάδες φίλτρα ασφαλείας, ώστε να μην έχει πρόσβαση το παιδί σε οτιδήποτε έχει να κάνει με τζόγο, πορνογραφικό, υλικό, βλαβερές ουσίες κ.ο.κ. Επίσης, μεταξύ άλλων, αναγνωρίζουν πότε το παιδί δίνει προσωπικές πληροφορίες, στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών και πότε προσπαθεί να μπει σε κοινωνικά δίκτυα ενηλίκων.

Πώς μπορούμε να προλάβουμε ή να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο; Πριν καν αρχίσει ένα παιδί να γνωρίζει το internet πρέπει να του μάθουμε κάποιους βασικούς κανόνες:
  • δεν επιτρέπεται να ανεβάζει προσωπικές φωτογραφίες του στο internet.
  • οι ώρες που μπορεί να βρίσκεται στο διαδίκτυο πρέπει να είναι συγκεκριμένες
  • ο υπολογιστής πρέπει να βρίσκεται σε κοινόχρηστο χώρο του σπιτιού, όπως είναι το σαλόνι ή η κουζίνα.
  • τέλος, ο σημαντικότερος κανόνας είναι η επικοινωνία με το παιδί. Οι γονείς πρέπει να εμπλέκονται ενεργά στην ψηφιακή καθημερινότητα ενός παιδιού (είτε παίζοντας μαζί του παιχνίδια, είτε κουβεντιάζοντας για sites που τους κάνουν εντύπωση), καθώς μόνο έτσι θα μπορούν να ελέγχουν αποτελεσματικά τις ψηφιακές κινήσεις και συναναστροφές του.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου