Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Παιχνίδια στην αυλή του σχολείου μας


Με πρωτοβουλία των  εκπ/κών Φ.Αγωγής Λουκά Παναγιώτη και Μαυροδή Μαυροδή και την βοήθεια της εκπαιδευτικού Εικαστικών Καραογλάνη Χριστίνας, δεδομένου ότι το παιχνίδι είναι απαραίτητο για μια ευτυχισμένη και υγιή παιδική ηλικία, οι μαθητές και οι μαθήτριες  όλων των τάξεων του σχολείου μας έχουν την ευκαιρία να γυμναστούν, να ψυχαγωγηθούν αλλά και να καλλιεργήσουν την ομαδικότητα, τη συνεργασία, την ευγενή άμιλλα και να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους αλλά και τους άλλους, συμμετέχοντας τόσο κατά τη διάρκεια της ώρας της Φ.Αγωγής όσο και του διαλείμματος σε μια σειρά επιδαπέδιων παιχνιδιών στον αύλειο χώρο του σχολείου μας.
Τα παιδιά στα διαλλείματα  διασκεδάζουν αλλά και διαπαιδαγωγούνται παίζοντας φιδάκι (έτοιμο σε λίγες ημέρες), τετρασφαίριση, τρίλιζα, Twister (Ανεμοστρόβιλος) όταν ο καιρός επιτρέπει τέτοιες δραστηριότητες στην αυλή του σχολείου.


Twister (Ανεμοστρόβιλος)

Είναι ένα παιχνίδι φυσικής ικανότητας.Στο πάτωμα έχουν ζωγραφιστεί χρωματιστοί κύκλοι (κόκκινοι,κίτρινοι,μπλε,πράσινοι,άσπροι)

Ο κάθε παίκτης ανάλογα με τις εντολές που παίρνει πρέπει να κινείται και να ταιριάζει χέρι ή πόδι σε έναν κύκλο του σωστού χρώματος. Δεν μπορεί να υπάρχουν δύο παίκτες που μπορούν να έχουν το χέρι ή το πόδι τους στον ίδιο κύκλο. Πολλές φορές οι παίκτες θα πρέπει να βάλουν τον εαυτό τους σε απίθανη ή επισφαλή θέση με αποτέλεσμα να πέσουν. Ο παίκτης αποβάλλεται όταν πέσει ή όταν ο αγκώνας ή το γόνατο αγγίξει το πάτωμα

FourScuare (τετρασφαίριση)

Το φόρσκουαίρ είναι άθλημα που παίζεται σε 4 τετράγωνα ίσα μεταξύ τους. (Α,Β,Γ,Δ) (κατά τη φορά των δεικτών του ρολογιού). Σε κάθε τετράγωνο αντιστοιχεί ένας παίκτης. Το παιχνίδι παίζεται με τα δύο χέρια και σκοπός του είναι ο κάθε παίκτης να χτυπήσει την μπάλα και να την μεταφέρει σε κάποιο από τα τετράγωνα των αντιπάλων.

Το φόρσκουαίρ σαν παιχνίδι έχει το πλεονέκτημα ότι μπορούν να παίζουν πολλά παιδιά τα οποία περιμένουν να μπουν στο παιχνίδι.

Το παιχνίδι ξεκινά με σερβίς πάντα από τη θέση Α (πάνω τετράγωνο αριστερά) Ο παίκτης που θα υποδεχτεί την μπάλα από το σερβίς πρέπει να την αφήσει να αναπηδήσει στο δικό του τετράγωνο και κατόπιν να την μεταφέρει (χωρίς να την πιάσει) σε κάποιο άλλο τετράγωνο. Αν η μπάλα ακουμπήσει σε κάποια από τις εξωτερικές γραμμές το παιχνίδι συνεχίζεται κανονικά. Αν όμως ακουμπήσει σε κάποια από τις εσωτερικές γραμμές τότε ο παίκτης που την έστειλε πάνω στη γραμμή βγαίνει από το παιχνίδι.

Όταν ένας παίκτης βγει από το παιχνίδι τη θέση του παίρνει ο πρώτος που περιμένει στη σειρά. Ο παίκτης που μπαίνει, καταλαμβάνει πάντα το τετράγωνο Δ (κάτω τετράγωνο αριστερά)

Αν χάσει και βγει ο Α τότε ο Β παίρνει τη θέση του Α, ο Γ παίρνει τη θέση του Β, ο Δ παίρνει τη θέση του Γ και στη θέση του Δ μπαίνει ο καινούριος παίκτης.

Μετά από απόφαση του διαιτητή και εφ΄ όσον το επιθυμούν και οι 4 παίκτες το παιχνίδι μπορεί να διεξαχθεί χρησιμοποιώντας και το ένα χέρι ή το πόδι ή το κεφάλι.

ΤΡΙΛΙΖΑ

Το γνωστό παιχνίδι τρίλιζα, που πρέπει να καταφέρετε να συμπληρώσετε μία τριάδα πριν τον αντίπαλό σας, για να τον νικήσετε. Αν κανείς δεν το καταφέρει, τότε η αναμέτρηση λήγει ισόπαλη. Ένα παιχνίδι τρίλιζας απαιτεί σωστή σκέψη και στρατηγική!

Πιόνια για την τρίλιζα χρησιμοποιούνται τα πλαστικά καπάκια από τα μπουκάλια νερού που βρίσκονται στα πολύχρωμα κρεμασμένα καλαθάκια  στις κερκίδες.
Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό

print this page

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου