Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2016

Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, 9 Φεβρουαρίου

Την Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2016 εορτάζεται για 13η συνεχή χρονιά η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου.

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου εορτάστηκε για πρώτη φορά στις 6 Φεβρουαρίου 2004 σε 16 χώρες, υπό το συντονισμό του έργου SafeBorders και το πρόγραμμα Safer Internet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το 2005 ανέλαβε τα ηνία το  Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης & Επαγρύπνησης INSAFE, και σήμερα ο αριθμός των χωρών έχει ξεπεράσει τις 100 παγκοσμίως!

Από το 2014, η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου προάγει όχι μόνο το ασφαλές Διαδίκτυο αλλά τη δημιουργία ενός καλύτερου Διαδικτύου, στο οποίο όλοι μπορούμε να συμβάλλουμε. Έτσι, το φετινό σύνθημα είναι: «Ανάλαβε δράση για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!» («Play your part for a better internet!»).
Υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορούμε όλοι να συμβάλουμε για ένα καλύτερο διαδίκτυο:
  • Τα παιδιά και οι νέοι μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία ενός καλύτερου διαδίκτυο με το να είναι ευγενικοί και με σεβασμό προς τους άλλους όταν είναι online, προστατεύοντας την online φήμη τους (και των άλλων), και με την αναζήτηση θετικών ευκαιριών και εμπειριών στο διαδίκτυο. Μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αρνητικών συμπεριφορών με το να είναι «χρήσιμοι συμπαραστάτες»: υποστηρίζοντας άλλα άτομα όταν αντιμετωπίζουν θέματα online, παίρνουν θέση κατά του εκφοβισμού στον κυβερνοχώρο, και με την αναφορά κάθε ακατάλληλου ή παράνομου περιεχόμενο που βρίσκουν. Πάνω απ 'όλα, τα παιδιά και οι νέοι θα πρέπει να ενθαρρύνονται να πάρουν τη στάση ως ψηφιακοί πολίτες του μέλλοντος - που συμμετέχουν σε συζητήσεις σχετικά με το μέλλον του Διαδικτύου, και κάνοντας τη φωνή τους να ακουστεί.

  • Γονείς και κηδεμόνες μπορούν να βοηθήσουν να δημιουργηθεί ένα καλύτερο διαδίκτυο διατηρώντας ένα ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο με τα παιδιά τους για την online ζωή τους. Στηρίζοντάς τους κατά την προσωπική τους ανάπτυξη στο διαδίκτυο και βοηθώντας τους να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα ή ζητήματα. Αναζητώντας θετικές ευκαιρίες να ασχολούνται με τα παιδιά τους στο διαδίκτυο, και βοηθώντας τα παιδιά τους για να βρουν και να χρησιμοποιήσετε καλής ποιότητας ψηφιακού υλικού. Μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αρνητικών συμπεριφορών με το να ασχολούνται με την online δραστηριότητα του παιδιού τους (ανάλογα με την ηλικία τους), και να δρουν ως πρότυπο θετικής διαδικτυακής συμπεριφοράς, και επίσης αναφέροντας κάθε ακατάλληλο ή παράνομο περιεχόμενο που βρίσκουν.

  • Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να βοηθήσουν να δημιουργηθεί ένα καλύτερο διαδίκτυο εξοπλίζοντας τα παιδιά και τους νέους με τις ψηφιακές δεξιότητες που απαιτούν για τον σημερινό κόσμο, δίνοντάς τους ευκαιρίες να χρησιμοποιήσουν - και να δημιουργήσουν - θετικό online περιεχόμενο. Μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αρνητικών συμπεριφορών με την υποστήριξη των νέων, εάν αυτοί αντιμετωπίζουν προβλήματα online, δίνοντάς τους την ανθεκτικότητα, την εμπιστοσύνη και τις δεξιότητες που χρειάζονται για να περιηγηθούν στο διαδίκτυο με ασφάλεια.

  • Ο κλάδος του Internet έχει ένα ρόλο να παίξει με τη δημιουργία και την προώθηση θετικού περιεχόμενου και ασφαλών online υπηρεσιών και με την προστασία των χρηστών για να ανταποκριθούν σε τυχόν ζητήματα, παρέχοντας τους σαφείς συμβουλές ασφάλειας, εύκολα στη χρήση εργαλεία ασφάλειας, και γρήγορη πρόσβαση σε υποστήριξη αν τα πράγματα πηγαίνουν στραβά.
  • Οι υπεύθυνοι και οι πολιτικοί πρέπει να παράσχουν την κουλτούρα στην οποία όλα τα παραπάνω μπορεί να λειτουργήσουν και να ευδοκιμήσουν - για παράδειγμα, διασφαλίζοντας ότι υπάρχουν ευκαιρίες στα πρόγραμμα σπουδών τα παιδιά να μάθουν, και οι εκπαιδευτικοί να διδάξουν, σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, εξασφαλίζοντας ότι οι γονείς και κηδεμόνες έχουν πρόσβαση στις κατάλληλες πληροφορίες και τις πηγές στήριξης, και ότι ο κλάδος του Internet ρυθμίζει το περιεχόμενο και τις υπηρεσίες του. Θα πρέπει επίσης να αναλάβει ηγετικό ρόλο στη διακυβέρνηση και τη νομοθεσία, και, τελικά, να εξασφαλιστεί η ασφάλεια και η ευημερία των παιδιών και των νέων μέσω αποτελεσματικών στρατηγικών για την προστασία τους στον online κόσμο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου